BERAT KANDİLİ : NASIL İBADET EDECEĞİZ ?



Selamun aleyküm sevgili misafirim. Sayfama hoşgeldin . Eğer bu yazıyı şu an okumaya başladı isen bu geceyi boş geçirmemeni rica ediyorum .Zira mükafatlarını okuyunca bunu çok isteyceksin :)




Başlıktan da anlaşıldığı gibi bu yazımda berat kandilinde yapılması gereken ibadetleri anlatacağım. Allah nasip ederse bundan sonraki mübarek gün ve gecelerde yapılması gereken ibadetleri yazmaya çalışacağım bir kişi bile okusa kardır değil mi bu yolda nemelazımcılık değil bana lazımcılık yapmak gerekir yoksa kardeşlik nerde kalır?

Kardeşlik demişken asıl konuya geçmeden size bişey anlatmak istiyorum. Ben burada yazacaklarımın kaynağını da altında belirteceğim belki okuyup geçeceksin belki içine kurt düşecek kendi çapında yapmaya çalışacaksın belki de inanmayacaksın bu senin tercihin ama beni eleştirmeyeceğini biliyorum :)

Hoşgörü diyorum çabuk yitirdiğimiz değerlerden bir tanesi belki de en önemlisi. Özellikle sanal alemde aldı başını yürüdü edepsiz takımı. Yorum yazmak ne kadar kolay değil mi ? Eleştirmek ?

Neden iğneyi ve çuvaldızı hep başkasına batırır olduk ? Her koyun kendi bacağından asılır atasözünü kim uydurmuş ?

Uyarmadığın her insan , bilip de sakladığın her ilim ahirette senden davacı olmayacak mı? Tüm bunları düşünmek yerine birbirine saldıran insanlar haline geldik. Belki de yanlış tabirdir ''insan'' İnsanlıktan çıkmışken ...

Tam da bunları düşünmeme sebep olacak bir olay yaşadım bir kaç ay önce. Uzun süredir takip edenler bilir ben Hatay'lıyım. Medeniyetler şehri olarak geçer . Her ırktan,milletten,dinden,mezhepten insan yüzyıllardır beraber yaşar yaşamaya da devam ediyoruz .

İnsanlıktan çıkanların haricinde kavgamız gürültümüz olmaz bizim. İnsanlıktan çıkanlara ise gülüp geçeriz gülmezsek bizim insanlığımız nerde kalır?

Arkeoloji Müzesi'ni gezmeye gittiğimiz bir gündü. Henüz daha yeni girmişken bir hanım(!) babama çarptı. Hanım(!) pardon deyince babam da bir daha olmasın dedi gülerek, genel olarak yaptığı bir şakadır mesleki deformasyon diyelim öğretmen olunca :) Biz de güldük haliyle karşı tarafın alınacağı bir durum da yoktu halbuki.

Karşıt görüşlü olduğu dış görünüşünden belli olan Hanım(!) espri yeteneiğinden mahrum olduğu için beyni bunu algılamadı ve sizin buraya geldiğinize şükretmek lazım dedi. Cevap versek anlama yetisi olmadığından havada kalacaktı gülüp geçtik .

Dış görünüşümüzden dolayı bizi yobaz olarak yaftalaması tam da kendi beyninin yobazlığının göstergesiydi.

Değil Hatay'daki müze Türkiye'nin bir çok ilindeki müzeleri gezmişliğim vardır, bir çok şehir hakkında fikir sahibi biriyim .Babamın görevi sebebiyle çok farklı bölgelerde ikamet ettik .Farklı kültürler hakkında bilgilerime güvenirim , yaşımın çok daha üstünde bir yaşanmışlığım var.

Belki de ömründe burnunun dibindeki müzeden başka bir kültür gezisi olmayan şahsiyetin dış görünüşle benim cahil(!) olduğumu düşünmesi pek ironik bir durum.

Kendisine buradan sevgilerimi yolluyor Rabbim'den at gözlüklerinden kurtulmasını diliyorum :)

Bu da böyle bir anıydı deyip kendi hoşgörü seviyemizi bi kontrol etmek amaçlı buraya not düşelim :)

Gelelim bakalım bugünün anlam ve önemine ...

Malumunuz üzre bu gece Berat Kandili.

Peki nedir Berat Kandili ?

Kur'ân-ı Kerîm'in levh-i mahfuzdan sema-i dünyâya indirildiği, insanların bir senelik hayat ve rızıklarının gözden geçirildiği, müslümanların af ve lütuflara nâil olduğu gecedir. 

BERAT KANDİLİNDE YAPILACAK İBADETLER 

(olur da yukarıdaki gevezeliklerimin içinde ibadetleri bulamadan çıkıp gidersiniz diye bu kısımda kırmızıladım . İbadetler aşağıda korkmayın hep konuşmicam :D )


Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular:

• “Her kim bu (berat) gece(sinde) yüz rek’at namaz kılarsa, Allâhü Teâlâ ona yüz melek gönderir. Bunlardan otuzu ona cenneti müjdeler, otuzu cehennem azâbından emniyette olduğunu söyler, otuzu da dünyâ âfetlerini ondan geri çevirir. On melek de o kimseyi şeytanın tuzaklarından muhâfaza eder.”


Bu gecede hiç olmazsa bir Tesbîh Namazı kılınır.

Berât gecesinde kılınması tavsiye edilen “Hayır namazı” vardır. 100 rek’atlik bu namazı kılan kimse o sene ölürse, şehitlik mertebesine nâil olur.

 Namaza şöyle niyet edilir:
“Yâ Rabbi, niyet ettim senin rızâ-yı şerîfin için namaza. Beni aff-ı ilâhîne, feyz-i ilâhîne mazhar eyle. Kasvet-i kalbden, dünyâ ve âhiret sıkıntılarından halâs eyleyip saîdler defterine kaydeyle.” Allâhü Ekber.

Her rek’atte Fâtiha’dan sonra 10 İhlâs-ı şerîf okunur, iki rek’atte bir selâm verilerek 100 rek’ate tamamlanır.

Namazdan sonra; (Allâhü Teâlâ’nın “Hû” ism-i şerîfinin ebced hesabına göre değeri 11 ve Resûlullah Efendimiz’in (s.a.v.) isimlerinden “Tâhâ”nın ebced hesâbıyla değeri de 14 olduğu için), aşağıdaki 11 şey 14’er adet okunur.

1. İstiğfâr: 14 kere,
2. Salevât-ı şerîfe: 14 kere,
3. Fâtiha-i şerîfe (Besmeleyle): 14 kere,
4. Âyetü’l-Kürsî (Besmeleyle): 14 kere,
5. Tevbe Sûresi’nin son 2 âyeti olan “Lekad câeküm...”(Besmeleyle): 14 kere,
6. 14 kere “Yâsin, Yâsin...” dedikten sonra 1 Yâsîn-i şerîf. (Yâsîn-i Şerîfte 7 zâhirî, 7 bâtınî “mübîn” vardır, böylece o da 14 olur.)
7. İhlâs-ı şerîf (Besmeleyle): 14 kere,
8. Felak Sûresi (Besmeleyle): 14 kere,
9. Nâs Sûresi (Besmeleyle): 14 kere,
10. “Sübhânellâhi ve’l-hamdü lillâhi velâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber velâ havle velâ kuvvete illâ billâhi’l-aliyyi’l-azîm”: 14 kere,
11. Salevât-ı şerîfe (Salât-ı Münciye okumak daha fazîletlidir): 14 kere okunur ve duâ edilir.

 (Duâ ve İbâdetler, Fazilet Neşriyat)


Benden söylemesi sevgili okur. Allah nasip eder de ibadetlerimizi yaparsak dua beklerim . Bu kıyağımı unutmayın bencesi bir sürü işim var lakin iki ümmeti muhammed duysa kardır diye oturup yazdım buraya kadar okuduysanız helal olsun :) 

O zaman bu dua da benden size gelsin..

Bana dua edenlerin , benim dua ettiklerimin ,benden dua bekleyenlerin dularını kabul eyle Yarabbim ...


Yorumlar

  1. Sonuna kadar okudum dostum :) hikayeyi daha önce dinlememe rağmen vurguşarıyla okumak daha güzeldi tabiki :) :)

    YanıtlaSil
  2. Hayırlı kandiller canım dualarda buluşmak üzere inşaallah.
    Sevgiler..
    http://benimisimdikis.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Size de inşallah hayırlı kandiller sevgiler :))

      Sil
  3. Ve aleykümselam canım .mübarek gece hakkında bilgilendirdiğin için allah razı olsun Berat kandilin mübarek duaların kabul olsun .
    Herkes yaptığından sorumludur insanların dış görünüşüne göre ön yargılı olmak cahillikten başka bir şey değildir birbirimize karşı hoşgörü illa da hoşgörü .
    "Allahümmağfir lena verhamna ve tüb Aleyna inneke ente't-tevvabü'r-Rahiym" Allah'ım! Sen bizi mağfiret eyle, bize merhamet et, tövbelerimizi kabul buyur. Zira ancak sen tövbeleri kabul edici ve esirgeyicisizin.
    Allahümme inneke afüvvun kerimün tühibbu'l -affe fa'fuanni
    Hakkını helal et cnm. dualarımdasın hayırlı kul olmak dileğiyle a.e.o

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah razı olsun çok teşekkür ederim :) aynen öyle inşallah Cümlemize.helal olsun ne hakkımız var aynı şekilde benim de dualarımda olacaksınız sevgiler :)

      Sil

Yorum Gönder

lütfen adsız yorum bırakmayınız.Yorumlarınızı cevaplamaktan büyük mutluluk duyuyorum teşekkürler sevgili misafir :)

Popüler Yayınlar