HANBOK | 한복


Annyeongh sevgili okur !   Kore’nin ünlü geleneksel kıyafeti hanbok( 한복tan bahsedeceğim bu yazıma elbette korece bir kelime ile girmem münasipti.(Bakınız bu yazımda anlamını açıklamıştım.) Koreye olan ilgimiz malumunuz kore dizileri ile başladı biz Türklerde. Benim tanışmama vesile olan ise canım ciğerim NABRUT ‘tur.^^ (Upuzun bile olsa tüm yazıyı okutturur mükemmel bir dili vardır kendisinin, ayrıca analizlerine bayılırım. Bu blogta yer yer adı geçen nevi şahsına münhasır bir insandır.) Benim kore dizisi maceram da kendisi sayesinde başladı.

İlk göz ağrım ”A Gentlenman Dignity”dir ve sadece best diziler izlerim(Nabrut’un sayfasında dehşet listeler var.)Neyse meseleye dönecek olursak ayda yılda bir dizi takip ederim onun da cılkını çıkarana kadar incelerim . Daha önceki ”DİRİLİŞ ERTUĞRUL DİZİ KOSTÜMLERİ” VE ” SEVDA KUŞUN KANADINDA DİZİ KOSTÜMLERİ’‘  yazılarımı okuyanlar bu bağımlılığımı bilir.Hal böyle olunca son izlediğim dizinin etkisiyle(Goblin) hanbokları incelemeye karar verdim. Yakında kore dizi kostümü de gelecek bu arada ^^
Peki  hanbok nedir , nerede giyilir , tarihçesine de bakalım.Ayrıca modern hanbok modellerine bakacağımız ilgi çekici görselleri olan bir yazıyı okumaya başlıyorsunuz 
Özellikle modern hanbokları görünce neden bu geleneksel kıyafeti sevdiğimi anlayacaksınız. Tesettüre aşırı aşırı uygun bir kıyafet . Fotoğrafa bakınca bacım bir şal tak bir de kelimei şahadet hıh işte bizdensin diyesi geliyor insanın.
Bir çok tesettür tarzından daha tesettürlü bir parça. Kat kat olanları olsa da temelde iki paçadan oluşuyor. Göğüs üstünden başlayan bir etek ve jeogori (bolero diye tabir edebileceğimiz üst kısım.)




”Kore geleneksel kiyafetleri üç krallik dönemine dek uzanan bir tarihi vardir.Bu dönemde duvar resimlerinde geleneksel kiyafet resimlerine rastlanmistir. Hanbok adi verilen kiyafetler Kore kültürünü en çok temsil eden Kore halkinin binlerce yillik benzersiz geleneksel kıyafetidir. Kore kültürünün güzelligi ve zerafeti hanbok giyen kadinlarin fotograflarindan görülebilir.

Bati tipi giysiler 100 yil önce gelmistir. Bundan önce hanbok günlük giysi idi. Erkekler jeogari isimli Kore ceketi ve baji isimli pantolon giyerlerdi. Kadinlar jeogari’yi chima isimli etekle giyerlerdi. Günümüzde hanbok; dügün, Lunar Yeni Yil Günü veya Chuseok Kore Sükran Günü gibi özel kutlama günlerinde giyilir.
Üst tabakadan olmayan kimseler festivaller veya dügünler disinda beyaz Hanbok giyerlerdi. Üst tabakadan gelen kimseler ise parlak renklerde Hanbok giyerdi. Yani Hanbok o dönemlerde kisilerin sosyal durumlarini gösteren önemli bir etkendi. Yine üst siniflar mücevher, süslü basliklar,sapkalar veya saç tokalari ile Hanbok’u tamamlarlardi.
Çesitli hava kosullarina göre giysiler kenevir, ramie, pamuklu kumas, ipek veya satenden yapilabilir.
Beyaz renk inanışa göre saflik, bütünlük, ve bekareti temsil eder ve ortak kiyafetler için en ideal renktir.
Üst sinifa mensup kisiler beyaza ek olarak kirmizi, sari, mavi ve siyah kiyafetlerde giyerlerdi. Bu renkler dogulu kozmolojisinde bes göreneksel ögeyi simgeler, (Ates, dünya, su, metal, ve tahta).
Kiyafetlerin üzerindeki boyamalar veya desenler agaç kabugu veya çiçek gibi dogal ürünlerden elde edilen boyalarla yapilirdi.
Geleneksel zamanlarda bir kadinin dikis dikmek ve nakis islemekteki becerisi kadinin ailesine bagliligini ve ilgisini gösterirdi. Geleneksel Kore makramesinin bir çesidi olan Norigae zamanla hanimlarin arasinda popüler bir hobi haline gelmistir. Hanbok ile aksesuar olarak kullanilir.” kaynak

Norigae dediği arkadaş yukarıdaki başı makrome tekniği ile yapılmış püskül oluyor. Biz Türkler de makrome biliriz ^^
Bir de çok tatlı ayakkabıları var . Bizim maraş/antep tarafındaki yemeni denilen ayakkabıları andırıyor.

Kore dizisi Gob

Evett o renklerine hayran olduğum ama bende asla giyilebilitesi olmayan hanboklar bunlar:)

Erkek versiyonunu da eklemeden geçemedim. Mesela babamda düşünüyorum dasdfghjkll .
A yo yo düşünmüyorum tamam babacığım 
Youtuber Joan Kim’in hanbok gününde çektiği çok hoş bir vlog var izlemek isterseniz buraya tık tık.

E burası bir dikiş blogu olduğuna göre Hanbok nasıl dikilir? demeden gitmeyecektim elbette   Size anlaşılır bir teknik çizim bırakıyorum. Bu da ne demek oluyor temel beden kalıbından dikilebilir demek oluyor. Ha kim diker orası da ayrı tabi . Birazdan modern versiyonları gelecek . Gönlümü çaldılar hemen . Kim bilir belki yakında dikmeyi denerim 


Hanbokun üst kısımdaki şerit(otgereum) gelişi güzel bağlanmıyor. İzlediğim videolarda da bunu farkedince hemen baktım bir tekniği varmış. Onu da yukarıda görebilirsiniz.
Saçlarının upuzun ve örgülü olması da onları masal kitabından kaçmış gibi yapıyor bence. Saç örgülerine aksesuar olarak kullandıkları bir parça var : daenggi. Elbise kumaşından ya da uyumlu bir kumaştan hazırlanmış saç tokası.
Eveet hanbok nedir nasıl dikilir ,hangi parçalardan oluşur incelediğimize göre modern hanbok kısmına geçebilirim.
Unutmadan bir şey daha ekleyeyim hemen. İnstagramda denk geldiğim bir hanbok tasarımcısı var . Hem de Türk 
Kübra Rendecioğlu . Türk esintileri olan pek tatlı hanboklar tasarlamış.^^

İstanbul’da da bir hanbok kızı .
Tamam artık benim giyilebilitesi olduğunu düşündüğüm kısma geçebiliriz. Daha çok etek üstü crop top gibi duran kombinler.
Leesle markasına ait efsane modeller var. Zaten bu uzakdoğuda kullanılan keten(linen)lere bayılıyorum. O kadar aradım Hiç şöyle güzel renklerde keten yok . 


İşte efso bir kombin daha eteği düzelttik mi giyerim ben bunu   Zaten çizgili desene bayılırım. Kimonom var hatta çizgili link ekleyeyim de uğrayın . Bakın kimono dedim de uzak doğuya olan sempatimi gördünüz değil mi 





Ben kendi kendime bayıladurayım bakalım siz bu konu hakkında ne düşünüyorsanız. Hanbok sevdamda yalnız mıyım diye sorarım sizlere ? 


Yorumlar

Popüler Yayınlar